Ventilatie onderhoud

Schoorsteenonderhoud en meer

Ventileren is belangrijk.
Het ventilatiesysteem is in principe de longen van onze woning.
ventileren is het 24 uur per dag aanvoeren van frisse lucht en afvoeren van vuile lucht via ventilatieroosters en afvoerkanalen aanwezig in huis.
Ventileren is niet te verwarren met ramen tegen elkaar open zetten, wat we luchten noemen

Ventilatie gaat met behulp van natuurlijke drukverschillen, en of mechanisch aangedreven motoren door roosters en kanalen. En deze kanalen moeten natuurlijk wel open en schoon zijn om goed te kunnen functioneren

Onderhoud van kanalen.

Uw verse lucht komt onder andere door uw ventilatiekanalen binnen. Deze kanalen zijn meestal al vele jaren niet schoongemaakt. Eigenlijk komt uw frisse lucht dus eerst langs een aantal decennia vuil, stof en bacteriƫn alvorens hij uw leefruimte bereikt. Het kan interessant zijn de kanalen periodiek te laten reinigen.

Onderhoud roosters.

Hiervoor geld eigenlijk hetzelfde. Ook deze aanvoer van frisse lucht laat de lucht bij onvoldoende onderhoud eerst door een ophoping van vuil, stof en bacteriƫn heen gaan, alvorens deze lucht uw woonomgeving bereikt. reinig uw filters regelmatig, bijvoorbeeld door de stofzuiger periodiek even te richten op de roosters. of vraag het ons tijdens onze overige werkzaamheden.

ongewenste ventilatie.
Lucht uit kieren en naden komt veelal voor. Deze lucht komt vanuit oncontroleerbare niet te reinigen plaatsen. Het is maar de vraag of de lucht die binnenkomt ook daadwerkelijk schoon is. en waar deze lucht vandaan komt kan je niets reinigen.
In de ideale situatie komt ongewenste ventilatie niet voor, en krijg je alleen lucht van plaatsen waar je de aanvoerroute kan onderhouden.

Bescherming kanalen

In sommige gebieden in Nederland is er een overschot aan de kauw. Deze beschermde kraaiachtige vogel nestelt maar al te graag in onze schoorsteen- en ventilatiekanalen zijn onder andere een mooie plaats voor een nest van deze vogelsoort. Zodra een nest gebouwd is, functioneert een kanaal niet meer. Deze kanalen zijn echter wel de longen van je huis.

In de praktijk blijkt steeds vaker dat natuurlijke ventilatie na aanpassingen niet voldoende functioneert. Indien er in uw huis geen mechanische afzuiging aanwezig is, kan het verstandig zijn deze alsnog te laten installeren.
Ook kunt u eventueel overwegen over te stappen naar wat meer regulerende systemen, welke met sensoren monitoren wat de luchtverversingshoeveelheid is. hierbij valt te denken aan het Climarad en of Climasmart systeem

Wij informeren u graag over de mogelijkheden en onmogelijkheden binnen uw woning en budget